Digestoře
Jedním z největších enviromentálních problémů digestoří je jejich ponechání v otevřeném stavu, přesto že nejsou zrovna používány. Digestoře nasávají vzduch z laboratoře, filtrují jej a následně jej vypouštějí ven. Pokud jsou digestoře ponechány otevřené nebo nesprávně či nekompletně zavřené, množství vzduchu, který musí být nasáván a upravován, se dramaticky zvyšuje. To má několik ekologických důsledků:
- Zvýšená spotřeba energie: Otevřené digestoře vyžadují více energie k udržování správného průtoku vzduchu. Laboratoře proto potřebují více teplotně upravovat vzduch (vytápět nebo ochlazovat), aby se udržela stabilní teplota v místnosti.
- Vyšší uhlíková stopa: Vysoká energetická náročnost vede k větší produkci oxidu uhličitého (CO2), což přispívá ke změně klimatu.
- Zbytečné plýtvání zdroji a financemi: Pokud se digestoře používají takto neefektivně (například zůstávají otevřené i mimo pracovní dobu nebo přes víkend), spotřebová-vají energii zbytečně, aniž by to bylo nezbytné pro bezpečnost nebo chod laboratoře.

Spotřeba elektřiny jedné standardní laboratorní digestoře byla vypočtena jako běžná elektrická spotřeba třech rodinných domů.
Příklad špatné praxe z ÚOCHB
Prosíme, zavírejte digestoře, pokud je zrovna nepoužíváte. Obzvlášť, pokud by měli zůstat otevřené přes noc nebo přes celý víkend!
Kalkulace na fumehoodcalculator.lbl.gov |
![]() |
"Shut the sash" aktivita
Na základě inspirace z programu Univerzity Harvard, která dosáhla úspory energie až 70 %, což představuje přibližně 1000 US$ na jednu digestoř za rok, plánujeme také začít s realizací této informační kampaně. Součástí této kampaně jsou také speciální námi vyrobené nálepky, které pomohou zvýšit povědomí o důležitosti efektivního používání digestoří. Nálepky jsou vám k dispozici vedle vchodu do kavárny Organica (budova A, druhé patro). Vezměte si prosím tyto nálepky a nalepte je na digestoře (pokud ji tam ještě nemáte), abyste i svých kolegům připomněli, že je třeba digestoř zavřít, když se nepoužívá. Dále budeme v této kampani provádět výpočty dopadu tohoto opatření a sbírat data o současných návycích zavírání rámů digestoří. |
![]() |
Abychom motivovali k potřebným změnám, plánujeme uspořádat soutěže, ve kterých bu-dou úspěšné skupiny odměněny cenami ve formě něco dobrého k snědku či pěkných dárků pro celou laboratoř.
Soutěž bude brzy vyhlášena, takže se můžete těšit na další informace!
Zdroje & další informace
- Close Your Hood! (článek od Bethany Halford v Chemical & Engineering News)
- Validating Cost and Energy Savings from Harvard's Shut the Sash Program (Quentin Gilly)